2nd Gen R56 Cooper S Cooper S R56 2007 Coolant wont circulate Thermostat is not opening

Discussion in '2nd Generation: 2007+ R55 through R61' started by Fico62, Apr 15, 2016.

  1. Fico62

    Fico62 New Member

    Apr 15, 2016
    2
    0
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hi I replaced Turbo oil line,gaskets on Oil filter housing and oil cooler gaskets.
    To do this work I have to drain some of coolant.After I put everything back together add coolant bled air out system.Now thermostat wont open bottom house is cold and there is no circulation trough radiator, Fan is not turning on.If I run a car without Heating overheat,Coolant in reservoir rising up and Temperature is going to 113 C.I changed Thermostat housing and it is the same.I need a Help Please.
     
  2. MCS02

    MCS02 Moderator
    Staff Member Articles Moderator Supporting Member

    Jul 31, 2009
    9,944
    5,371
    113
    Male
    Ratings:
    +6,360 / 9 / -2
    Welcome to MA! I am a gen 1 guy so I may not be much help. but I am sure a Gen 2 guy will be along. First are you sure you are letting it run long enough? I know on my Mini it takes forever before the thermostat opens and I can finish getting all the air out. The water in the reservoir will be hot long before the thermostat opens. The fan will not run till the coolest in the radiator gets hot enough.
     
  3. Metalman

    Metalman Well-Known Member
    Lifetime Supporter

    Sep 29, 2009
    12,553
    7,430
    113
    Owner of a small custom metal fabrication company,
    Columbus, Ohio
    Ratings:
    +7,447 / 0 / -0
    Bleeding the air out of a R56 can be very tricky... MINI has a tool they use in the shop to put a vacuum on the cooling system that then helps suck out all of the air pockets... Sounds to me that you still have an airlock in the system...
     
  4. Fico62

    Fico62 New Member

    Apr 15, 2016
    2
    0
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    When temperature go up to 110 C coolant reservoir is full and air start to bauble or boiling?Before I did work on Oil housing and Turbo lines car work just fine without any signs cooling circulations problem.Just a Oil leak on exhaust pipe.
     
  5. MCS02

    MCS02 Moderator
    Staff Member Articles Moderator Supporting Member

    Jul 31, 2009
    9,944
    5,371
    113
    Male
    Ratings:
    +6,360 / 9 / -2
  6. LA AHMED

    LA AHMED New Member

    Jan 12, 2020
    5
    3
    3
    Male
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    #6 LA AHMED, Jan 12, 2020
    Last edited by a moderator: Jan 12, 2020
    Hi, I am currently having the same problem as @Fico62, did you manage to solve the problem.
     

Share This Page