1st Gen R50 Cooper My R50 threw a P1109

Discussion in '1st Generation: 2002–06 R50, R53 & 2004–08 R52' started by Steve, Nov 27, 2016.

  1. Nathan

    Nathan Founder

    Mar 30, 2009
    25,144
    10,031
    113
    Writer
    Short North
    Ratings:
    +10,048 / 0 / -0
    What does RealOEM call the sensor?
     
  2. Steve

    Steve Administrator
    Staff Member Articles Moderator

    Apr 23, 2009
    12,156
    3,162
    113
    Maryland, USA
    Ratings:
    +3,164 / 0 / -0
  3. Metalman

    Metalman Well-Known Member
    Lifetime Supporter

    Sep 29, 2009
    12,549
    7,423
    113
    Owner of a small custom metal fabrication company,
    Columbus, Ohio
    Ratings:
    +7,435 / 0 / -0
    T-MAP measures temperature and absolute pressure...
    MAP only measures absolute pressure...

    Whut would Chad say?
     
  4. RallyMini370

    RallyMini370 Well-Known Member

    Mar 12, 2012
    1,970
    1,585
    113
    Engineer
    Central America
    Ratings:
    +1,586 / 0 / -0
    are you in a hurry Steve? as I have a few MAP sensors I could send to you when I get back from CR. Also did you check the incoming pipes to the intake and around the MAP sensor? The pipe to the brake booster cracks on the booster.
     
  5. Steve

    Steve Administrator
    Staff Member Articles Moderator

    Apr 23, 2009
    12,156
    3,162
    113
    Maryland, USA
    Ratings:
    +3,164 / 0 / -0
    Thanks, Chris.

    I'm not in a hurry, yet. Since I hadn't noticed any actual symptoms, I drove the car again to see whether I maybe just hadn't been paying close enough attention. I didn't notice anything plus the CEL went out. So, I decided to clear the codes (primary and pending were both P1109) and see whether they return.

    No new codes yet but I'll keep monitoring. There must be something out of order, though, I just don't know what it is yet. I suspect the sensor but will look at those pipes. Thanks for the advice. :Thumbsup:
     

Share This Page