2nd Gen R56 Cooper S Running cool

Discussion in '2nd Generation: 2007+ R55 through R61' started by itsmewutup, Jun 11, 2014.

Tags:
  1. itsmewutup

    itsmewutup New Member

    Apr 11, 2012
    351
    67
    0
    Ratings:
    +67 / 0 / -0
    #1 itsmewutup, Jun 11, 2014
    Last edited: Jun 11, 2014
    I've got a 2008 R56s. Just replaced the thermostat housing 2 years ago and I'm running into problems with it. I replaced the temp sensor and it didn't help it. Is there any way to tell if the thermostat is bad? It still looks brand new. It's been running about 160°F so the conclusion I came to was that it's stuck open. Doesn't make sense with such a new thermostat.
     
  2. Crashton

    Crashton Club Coordinator

    Jun 4, 2009
    18,868
    9,430
    113
    Retired old fart
    Hooterville Ohio USA
    Ratings:
    +10,454 / 2 / -0
    Running to cool is not good. You will waste fuel & cause the oil in the engine to sludge up. Your thermostat is not old, but not new, your thought of a stuck open thermostat is correct I believe.
     
  3. itsmewutup

    itsmewutup New Member

    Apr 11, 2012
    351
    67
    0
    Ratings:
    +67 / 0 / -0
    Well I checked the thermostat. It's not stuck open in the slightest. Next idea anyone?
     
  4. Nathan

    Nathan Founder

    Mar 30, 2009
    25,144
    10,032
    113
    Writer
    Short North
    Ratings:
    +10,049 / 0 / -0
    How are you determining the water temp?
     
  5. jiminni

    jiminni Well-Known Member

    May 7, 2009
    1,590
    259
    83
    Ca.
    Ratings:
    +259 / 0 / -0
    Good question
     
  6. itsmewutup

    itsmewutup New Member

    Apr 11, 2012
    351
    67
    0
    Ratings:
    +67 / 0 / -0
    Bluetooth obd2 reader. It's always shown around 210 until recently.
     
  7. itsmewutup

    itsmewutup New Member

    Apr 11, 2012
    351
    67
    0
    Ratings:
    +67 / 0 / -0
    Not sure what the deal was but I decided to put it back together as the thermostat looked brand new still. Running great at 220 currently.
     
  8. itsmewutup

    itsmewutup New Member

    Apr 11, 2012
    351
    67
    0
    Ratings:
    +67 / 0 / -0
    Correction. It's going up to temp while sitting. Moving it stays around 160
     
  9. coopercouple0609

    coopercouple0609 New Member

    May 20, 2014
    14
    5
    0
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Is your AC or heater on? I have noticed if I turn on the AC the temps will drop pretty quick.
     
  10. itsmewutup

    itsmewutup New Member

    Apr 11, 2012
    351
    67
    0
    Ratings:
    +67 / 0 / -0
    Ac isn't even charged at the moment lol. So that's a no, and no to the heater as well.
     
  11. ZippyNH

    ZippyNH New Member

    Jan 25, 2010
    1,404
    686
    0
    Pilot
    Southern NH
    Ratings:
    +686 / 0 / -0
    Do you have the "sport button"pressed or it modified to be always in sport mode? I kinda recall that in sport mode, the motor run at a cooler temp.
    Disclaimer...I am a gen 1 guy..but have read it a few times...
     
  12. itsmewutup

    itsmewutup New Member

    Apr 11, 2012
    351
    67
    0
    Ratings:
    +67 / 0 / -0
    I do use it...my hand automatically goes there soon as I start it. But that's always been the case and it ran at normal operating temps before.
     

Share This Page